Nederland en koloniën: Noord-Amerika

zondag 23 november 2014 | aanvang 20:00 uur | toegang gratis

Wie vaker in het buitenland komt, weet al dat je overal in de wereld Nederlanders tegenkomt. Waren onze voorouders ook zo reislustig?

Ja, maar om andere redenen. Zij bevoeren de zeeën en oceanen om handel te drijven en om andere landen te ontdekken. Soms vestigden ze zich in die vreemde landen en werd er een kolonie gesticht. Wat nu precies een kolonie was en hoe de stichting in zijn werk ging en wie zich daar vestigden, zijn vragen die tijdens de lezing worden beantwoord.

nieuwadam

Als voorbeeld voor deze avond wordt nader aandacht besteed aan de stichting van Nieuw Amsterdam, het latere New York door de Nederlanders en wat dat allemaal voor invloeden heeft gehad op de taal, de bevolking en de cultuur.

Tenslotte wordt ingegaan op de vraag wat de overeenkomsten zijn tussen Franklin D. Roosevelt, Humphrey Bogardt en Van der Bildt.

En wat doet die Springsteen toch telkens in het verhaal ………. ?

Spreker: Rob Huijbrecht