Cybercrime: de juridische aspecten

zondag 31 mei 2015 | aanvang 20:00 uur | toegang gratis
justitia
In een eerdere Leeuwendaallezing hebben we al eens aandacht besteed aan cybercrime. We kregen inzicht in onze online privacy en digitale veiligheid. Ditmaal bekijken we het onderwerp vanuit juridisch perspectief.

Christiaan Baardman is dé specialist op dat gebied: het Kenniscentrum Cybercrime waarvan hij coördinator is, verzamelt en beheert kennis en informatie over cybercrimevoor alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland. Het Kenniscentrum verschaft juridische en praktische kennis over cybercrime en basisinformatie over computertechnologie aan rechters, raadsheren en gerechtssecretarissen in Nederland.

Het internet is een niet meer weg te denken ontwikkeling, die de wereld in zekere zin op zijn kop heeft gezet. Vanaf ons beeldscherm kunnen we spullen kopen, vakanties boeken, banktransacties uitvoeren, skypen met verre familie en vrienden, corresponderen, chatten, daten, foto’s versturen, thuiswerken en nog veel meer.
In toenemende mate gebeurt dat niet meer vanaf een vaste computer thuis of op het werk, maar vanaf een tablet of een smartphone. En de informatie die wordt verstuurd is steeds vaker beveiligd: anoniem, versleuteld en zonder dat de communicatiebron kan worden gelokaliseerd. Soms met respectabele motieven, vaak ook met criminele intenties. Die beveiliging is niet langer alleen het domein van computernerds, maar ook van digibete criminelen die die computernerds als zzp-ers inschakelen.

Adembenemende toepassingen, in bovenwereld én onderwereld. Uiteenlopende werelden komen dicht bij elkaar. Dat geldt ook voor techniek, recht, veiligheid en om
maar eens wat te noemen sociologie en psychologie. Grenzen vervagen en lijken voor de één niet meer te bestaan, maar zijn tegelijk voor een ander nog onverkort actueel.
Nieuwe tegenstellingen. Online wereld versus offline wereld. Euro’s versus bitcoins.
Ongedachte mogelijkheden versus onverwachte bedreigingen.
Dat roept vragen op.
Hoe reageert het recht? Wat is de plaats van het recht? Is er nog recht?

Deze Leeuwendaallezing geeft een goed beeld van de rol van de rechterlijke macht op het gebied van cybercrime. Christiaan Baardman gaat in op de activiteiten van het Kenniscentrum Cybercrime, geeft een algemene oriëntatie op het vakgebied en schetst het wettelijke kader waarbinnen het recht opereert. Wat zijn de ontwikkelingen in de strafrechtketen? Wat zien rechters van cybercrime?

Spreker:
mr. C.A. Baardman

senior raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag,
mede-oprichter en coördinator van het landelijk Kenniscentrum Cybercrime

Lezing gemist?

Heeft u deze lezing gemist? Klik dan hier om de opname te beluisteren en de slides te bekijken.