Brengen referenda de democratie terug in de EU?

zondag 7 februari 2016 | aanvang 20:00 uur | toegang gratis
Op 6 april mag de Nederlandse bevolking zich, door middel van een referendum, uitspreken over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor de initatiefnemers GeenPeil is het onderwerp secundair. De primaire drijfveer achter dit referendum is een grote bezorgdheid over de staat van de democratie in de Europese Unie.
We gaan in op de staat van de democratie in de EU. Er wordt stilgestaan bij de volgende vragen: Hoe groot is het “democratisch tekort” in de Europese Unie? Is dat een probleem? En: vormen referenda de oplossing of moeten we in een andere richting denken?

Spreker: Trineke Palm, promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als politicoloog doet zij onderzoek naar het veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie. Daarnaast is zij als Fellow verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. In die hoedanigheid heeft zij geschreven over de rol van referenda in een representatieve democratie.