Feesten en Vasten: de achtergrond van de Joodse feest- en herdenkdagen

zondag 2 oktober 2016 | aanvang 20:00 uur | toegang gratis
‘Een rund kent zijn eigenaar en een ezel de krib van zijn meester, maar IsraĆ«l heeft geen begrip, mijn volk geen inzicht’. Dit zegt de profeet Jesaja als inleiding op zijn dringende oproep aan het volk om terug te keren tot de God van het Verbond. Vermoedelijk vanwege deze uitspraak zijn de os en de ezel in de eerste eeuwen na de geboorte van Jezus in de kerststal terechtgekomen. Hebben een kerststal, een os en een ezel iets te maken met de joodse feesten? Niet. En toch ook Wel, want de joodse feesten verwijzen naar degene die in die kribbe lag: Jezus Messias.
Ondanks onze joods-christelijke traditie zijn wij het contact met onze joodse wortels veelal kwijtgeraakt. Wat begrijpen wij nog van de diepere bedoeling van de joodse feesten?

Spreekster: Tineke Wesdijk-Visser. Zij geeft regelmatig lezingen over de betekenis van de joodse feesten.