Facebooken in de zestiende eeuw

zondag 27 november 2016 | aanvang 20:00 uur | toegang gratis

Wie zijn mijn vrienden? Tegenwoordig hebben we Facebook, Twitter en andere sociale media om onze ‘vrienden’ vast te leggen. Echte vrienden of niet, we worden daarmee deel van een netwerk dat zich fors kan uitbreiden. Ook vroeger legden mensen graag hun vriendschappen vast. Het album amicorum, populair vanaf de zestiende eeuw, was er een perfect middel voor. Een bijzonder soort album was het vrouwenalbum, een vriendenboekje van adellijke meisjes. Als een soort verre voorlopers van het poesiealbum werden daarin spreuken, gedichten en plaatjes verzameld die uitdrukking gaven aan vriendschap.

Album van Margaretha Haghen
De zestiende eeuwse variant van een Facebook event: een beschrijving van een feestje in het album van Margaretha Haghen.

De vrouwenalba waren vooral populair tussen 1560 en 1620 en bijna uitsluitend in de Nederlanden. Ze laten op een heel directe en vaak ontroerende manier zien hoe mensen van vierhonderd jaar geleden elkaar ‘liken’. Deze fascinerende boekjes zijn wel het Facebook van de zestiende eeuw genoemd. Ze brengen ons heel dicht bij mensen van lang geleden en hun vriendschappen.

Spreker:
Sophie Reinders MA

promovendus en docent historische Nederlandse letterkunde (Radboud Universiteit Nijmegen)
bestuurslid van de Werkgroep Adelsgeschiedenis en van de Stichting Vrouwengeschiedenis Vroegmoderne Tijd.