Het Nederlands: toen nu en later

zondag 17 februari 2019 | aanvang 20:00 uur | Locatie: Leeuwendaalkerk | toegang gratis

Het Nederlands van 2019 klinkt anders dan het Nederlands van honderd jaar geleden. Sommige woorden bestonden een eeuw geleden niet, andere zijn in onbruik geraakt. En weer andere woorden schrijven we nu heel anders of hebben een nieuwe betekenis gekregen.

Onze taal is altijd in ontwikkeling geweest. Vanaf het allereerste begin, in de vroege elfde eeuw, tot nu. Hoe is dat zo gekomen? Hoe zijn al die verschillende Germaanse talen en dialecten die in onze contreien gesproken werden uiteindelijk verstrengeld geraakt, veranderd en ontwikkeld tot het Nederlands dat wij kennen?

Tijdens deze Leeuwendaallezing loodst Marcel Migo ons in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van onze taal. We staan stil bij de kernmomenten in die ontwikkeling, zoals de boekdrukkunst, de Statenvertaling en de geboorte van het Groene Boekje. Ten slotte blikken we vooruit. Wat als we de ontwikkelingen uit het verleden zouden doortrekken naar de toekomst? Is ‘Did all the birds made their nests beside you and me’ correct Nederlands in 2119?

Spreker:
Marcel Migo