Rechterlijke dwalingen – van alle tijden

dinsdag 4 februari 2020 | aanvang 20:00 uur | Locatie: Leeuwendaalkerk | toegang gratis

Niet alleen rechtspraak is van alle tijden, dat geldt ook voor rechterlijke dwalingen. Waarheidsvinding (wat is er precies gebeurd?) is een heel belangrijk, maar ook moeilijk onderdeel van rechtspraak. Hoe doen rechters dat? Welke valkuilen zijn er? En wat is eigenlijk een rechterlijke dwaling?

Fouten?

Vaak wordt gedacht dat bij een verkeerde uitkomst grote fouten zijn gemaakt. “Er is iets fout gegaan, dus moet er ook iets fout gedaan zijn”, zo luidt dan de redenering. Maar is dat wel altijd zo? En hoe vaak komt het eigenlijk voor dat gesproken moet worden van een rechterlijke dwaling? Wat doen rechters om dalingen te voorkomen en van wie zijn ze daarbij afhankelijk? En hebben die inspanningen resultaat?

In deze Leeuwendaallezing gaat spreker Leendert Verheij in op veel vragen omtrent het thema van rechterlijke dwalingen.

Spreker: Leendert Verheij

Leendert Verheij studeerde rechten in Leiden en begon zijn loopbaan in 1976 als advocaat in Rijswijk/Voorburg. In 1987 werd hij lid van de rechterlijke macht. Hij was o.a. rector van SSR (het opleidingsinstituut voor rechters en officieren van justitie) en president van het gerechtshof in Amsterdam. Van 1 januari 2013 – 1 april 2018 was hij president van het gerechtshof te Den Haag. Verder was hij o.a. voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR). Sinds 1 april 2018 (pensioen) is hij raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Den Haag.