Dilemma’s in oorlogstijd

zondag 3 mei 2020 | aanvang 20:00 uur | online lezing via deze website

LET OP! In verband met het Coronavirus zal deze lezing online via deze website te zien zijn!

Kun je je voorstellen wat je zou doen als de Duitsers in mei 1940 je land binnenvallen? Meng je je in de strijd of wacht je af hoe deze afloopt? En wat zou je doen als de regering gecapituleerd heeft? Pas je je dan aan of ga je in verzet? En hoe zou je, als je het verzet ingaat, de risico’s afwegen die dit voor je naaste omgeving meebrengt?

Het zijn dilemma’s waarvoor Willem den Boer heeft gestaan, een scheepsbouwkundig ingenieur uit Dordrecht die bij het begin van de oorlog ook reservemajoor in het Nederlandse leger was. Zijn kleinzoon Just Stam, die in Leeuwendaal woont, heeft een boek over het levensverhaal van zijn grootvader geschreven, met als titel “Ook voor jouw kinderen”.

Aan de vooravond van de dodenherdenking en de viering van 75 jaar bevrijding zal Just in deze Leeuwendaallezing aan de hand van dit verhaal bij dilemma’s stilstaan waarvoor je in oorlogstijd kunt komen te staan.

Spreker: Just Stam
Just Stam (1957) studeerde rechten en geschiedenis (onvoltooid) in Groningen. Hij begon zijn loopbaan in 1982 als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2001 maakte hij de overstap naar het ministerie van Justitie en vervulde daar tot 2013 verschillende directeursfuncties, laatstelijk als Directeur Rechtsbestel. Nu is hij op dat ministerie hoofd van het Beleidsteam privacy.


Boekpresentatie “Ook voor jouw kinderen” op RTV Dordrecht.