Kunst ter Plekke met Hoshyar Rasheed

vrijdag 12 mei 2023 | aanvang 20:00 uur | Spreker: Hoshyar Rasheed | Locatie: Leeuwendaalkerk | toegang gratis

Aan de vooravond van de jaarlijkse kunstroute Kunst ter Plekke, in de Rijswijkse wijk Leeuwendaal, hebben we kunstenaar Hoshyar Rasheed te gast als spreker. Hoshyar Rasheed werd geboren in een familie van activisten, kunstenaars, critici en kunsthistorici in Sulaymaniyah, Koerdistan. Zijn kunstwerken zijn vaak geïnspireerd door Koerdische poëzie. Je vindt in Hoshyars werk een mix van figuratieve figuren op abstracte vlakken, in een zoektocht naar zichzelf in een onbekende ruimte. Zijn tekeningen, schilderijen en sculpturen vormen de vertaling van Hoshyars gevoel. In de traditie van Koerdische dichters heeft hij veel van zijn werk gewijd aan het levend houden van de cultuur in zijn eigen beeldtaal. In de woorden van de kunstenaar zelf: “Het is een van de mooiste manieren om te bestaan: om iets terug te kunnen geven.”

Tijdens deze bijzondere lezing van Hoshyar, op vrijdagavond 12 mei, zullen we meer over zijn werken, de achtergronden daarvan en zijn inspiratiebronnen ontdekken. Hoe kunnen we zijn herinneringen aan de Koerdische cultuur terugzien in zijn werk? En hoe veranderde dit in de loop der jaren? Een boeiende aftrap voor de overige activiteiten van Kunst ter Plekke in de wijk, op 13 en 14 mei!

Hoshyar Rasheed werd in 1971 geboren in Sulaymaniyah, Iraaks Koerdistan, in een milieu waar kunst en cultuur een belangrijke rol speelden. Maar daarnaast bepaalden de turbulente ontwikkelingen in zijn leefomgeving voor een groot deel zijn leven. Die omstandigheden waren voor Hoshyar reden om zijn vaderland te verlaten en zo kwam hij, via een opleiding aan het Surikov Instituut in Moskou, in Nederland terecht. In Amsterdam voltooide Hoshyar zijn studie aan de Rietveld Academie. Sinds die tijd is hij actief als zelfstanding kunstenaar in Amsterdam. Hoshyar exposeert met zijn werk in binnen- en buitenland.