Generatieve Artificial Intelligence (AI)

zondag 18 februari 2024 | aanvang 20:00 uur | Spreker: Roy de Kleijn
Locatie: Leeuwendaalkerk | toegang gratis

Hoe zijn we hier (opeens) gekomen?

Sinds de opkomst van de chatbot ChatGPT en de introductie ervan bij het grote publiek, nu iets meer dan een jaar geleden, is generatieve AI niet meer weg te denken uit onze digitale samenleving. Zo wordt generatieve AI gebruikt om nieuwsartikelen, gedichten, verhalen, en zelfs complete boeken te schrijven. Ook wordt generatieve AI ingezet om chatbots te trainen, waardoor deze steeds beter in staat zijn om menselijke taal te begrijpen en te produceren.

Deze technologie heeft echter ook een keerzijde. Zo kan generatieve AI worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, wat kan leiden tot desinformatie en manipulatie. Daarnaast kan generatieve AI worden gebruikt om deepfakes te maken, wat kan leiden tot misbruik en schending van privacy. Niet voor niets heeft de Europese Commissie in 2021 een voorstel gedaan voor Europese eisen en kaders voor kunstmatige intelligentie, die in de vorm van de AI Act dit jaar naar verwachten door het Europees Parlement zal worden aangenomen.

Maar wat is generatieve AI nu eigenlijk, hoe verschilt het van andere vormen van AI? Hoe werkt deze generatieve AI precies? Is de huidige golf van AI echt zoveel indrukwekkender dan eerdere AI-hypes? ? In deze lezing zal spreker Roy de Kleijn een overzicht geven van de ontdekkingen die hebben geleid tot de huidige hype van generatieve AI zoals ChatGPT. Ook de toepassingen van generatieve AI in verschillende velden zullen worden belicht, en we zullen afsluiten met een blik in de toekomst van AI.

Spreker: Roy de Kleijn

Roy de Kleijn is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden en de Chinese Universiteit van Hong Kong. waar hij lesgeeft in onder andere zoals kunstmatige intelligentie, computational modelling en kunstmatige neurale netwerken (meer informatie: roydekleijn.nl). In 2018 was Roy de Kleijn al eens te gast als spreker bij de Leeuwendaallezingen (klik hier voor informatie over die lezing).